Side To Side is een feel good serie, met een kleine middelvinger naar het commentaar van anderen. Waarom die middelvinger?

Elke vrouw heeft dagen meegemaakt waarbij ze geen zin had om make-up te dragen. Veelvoorkomende opmerkingen die een vrouw op zo’n dag krijgt, kunnen pijnlijk zijn. “Ben je ziek?”, “Te laat opgestaan?”, ‘”Voel je je wel goed?”, “Zo, jij ziet er moe uit zeg”, of “Niet eens mascara?”

Als je dan net een zware dag hebt, kan dit je zelfvertrouwen aantasten. Ben ik niet goed genoeg zonder een beetje mascara?

De dag erna besluit je om wel make-up te dragen, niet eens voor jezelf, maar om zulke reacties te voorkomen. Maar ook met make-up kan je commentaar kan krijgen. “Je eyeliner is niet gelijk”, “Zo, voor wie ben jij eerder uit je bed gekomen?’”, “Was een beetje mascara niet genoeg?”, “Plannen vanavond?”, of “Van wie wil jij aandacht?”

Portret Phyleine zonder make up.

Helaas maken veel vrouwen dit mee. En bedenk je eens wat mannen voor hun kiezen krijgen! Door veel mensen wordt make-up alleen gezien als iets voor vrouwen. Gelukkig groeit de make-up markt voor mannen steeds meer. Wat veel mensen niet weten, is dat make-up is ontstaan in het oude Egypte, waar vrouwen de gezichten farao’s insmeerden met een crème van honing en oliën. Verder gebruikten ze houtskool en lood om een lijntje boven hun oog te zetten. In de Romeinse tijd gebeurde dit ook al. Toneelschrijver Plautus schreef zelfs: “Een vrouw zonder verf is als eten zonder zout.” En in de Middeleeuwen deed men juist weer afstand van de make-up traditie.

De Serie

De boodschap van deze fotoshoot is: je zult het nooit voor iedereen goed doen. Het belangrijkste is dat je doet waar je je goed bij voelt. Met of zonder make-up. Experimenteer met make-up als je daar zin in hebt. Make-up is voor iedereen.

Voor deze shoot wilde ik graag een feel good sfeer creëren. Het zat al een tijdje in mijn achterhoofd, maar het team moest zich nog vormen. En dat gebeurde eigenlijk vanzelf. Anita Hendricks berichtte me met bijna hetzelfde idee. “Liza, ik wil ons ook graag fotograferen!”

Zelf was ik totaal niet in de stemming om voor de camera te gaan. Kort daarvoor maakte ik al de zeer persoonlijke serie Kind To Mind And Body. Imem portret met make up en bloem

Voor Side To Side was ik opzoek naar verschillende mensen. Modellen moeten zich ‘lelijk’ durven te voelen. Een fotograaf/merk kan een idee hebben wat totaal niets voor ze persoonlijk kan zijn, maar ze moeten er wel staan. Van oudere mensen wordt een beetje verwacht dat ze zich na een bepaalde leeftijd niet meer hoeven op te maken en als ze dat wel doen, heeft men daar ook weer een mening over.

Team

Ik moest denken aan mijn collega Elly. Ze zit altijd vrolijk achter de kassa met een metallic blauwe oogschaduw en mooie glimlach. Verder hebben we vaste klant Stephanie die altijd vreugde brengt wanneer ze aan je kassa staat. De eerste twee modellen waren zo geregeld.

Voor het derde model dacht ik aan mijn vriendin Laura, zij experimenteert met make-up maar haalt alles er weer af voor ze de deur uitgaat.

Voor de overige modellen kon ik terecht bij Cachet Models. Ik heb een goede samenwerking met Cachet Models, waarbij beginnende modellen bij mij terecht kunnen voor een fotoshoot. Zo stonden Cato, Imme en Phylleine voor het eerst voor de camera voor Side To Side.

Natuurlijk was ik ook nog opzoek voor een man. Daarvoor gebruikte ik een oproep op Facebook. Zo vond ik Mario, die vol enthousiasme twee uur te vroeg aankwam. “Je weet het nooit met het OV!”

Fotograferen in tijden van Corona

Hoe gaat een fotoshoot met zoveel mensen tijdens de huidige Covid-19 pandemie? Het is een kwestie van heel goed plannen. Voor Side To Side werkte ik met tijdblokken. Aangezien het voor de modellen een eerste fotoshoot was heb ik hen bij elkaar ingepland. Zo kunnen ze van elkaar leren en zien hoe een shoot er aan toe gaat. Bij veel van hen komt er ook een ouder mee, zeker als ze nog wat jonger zijn.

De studio is groot genoeg voor acht mensen. Verder had ik ook rekening gehouden met wat uitloop en mensen die er wat eerder zouden kunnen zijn. De groep was zeer prettig om mee samen te werken. Anita fotografeerde ook, naast het verzorgen van de make-up. Zij fotografeert anders dan ik, wat voor iedereen leerzaam kan zijn.

In de studio werk ik door middel van tethering. Zo kan ik op mijn pc meteen zien of het beeld goed is qua scherpte en kadering. Voor modellen kan dit ook prettig zijn, zo zien ze namelijk meteen wat ik bedoel als ik ze vraag hun hand net wat anders te plaatsen.

Side To Side was een lange dag in de studio, van 07:00 tot 21:30. Ik kwam uitgeput maar voldaan thuis. Iedereen die er was had een fijne positieve vibe met zich en dat is precies waar de hele shoot voor staat!

Benieuwd naar de Behind The Scene video? Klik hier.

Voor meer foto’s? Scroll naar beneden, of klik hier.

1.Ja, ik heb ooit van een man aan de kassa de opmerking gekregen dat mijn eyeliner niet gelijk zat. Ik ben er nog steeds verbaasd over. Gelukkig heb ik hem aan het denken gezet door mijn opmerking “Het is maar goed dat niet iedereen hetzelfde is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

error: Inhoud is beschermd!!