Zoals jullie in mijn portfolio al hebben gezien, springt tussen de portretten door een concertfoto. Als muziek en portretliefhebber geniet ik er echt van om tussen mensen te staan tijdens een concert die los gaan op live muziek. Maar waarom?

Net als fotografie bevat muziek een lading. Fotografie is schrijven met licht. Muziek is schrijven met woorden en noten. Het zit vol met emotie. Ik hou er van om emoties vast te leggen. Het is geweldig om zo nog meer van muziek te genieten.

Hot Mulligan

Het aller tofste vind ik om niet het concert te fotograferen, maar ook backstage. Verder hou ik er ook van om persfoto’s te maken. De muzikanten te portretteren in stijl van hun album, hun muziek en band. Daar creatief over nadenken en uitwerken is een process waar ik echt van kan genieten. Maar daarover lezen jullie een stuk verder.

Dutchscene

Mijn concert fotografie begon bij Dutchscene.nl. Voor Dutchscene reisde in Nederland door voor de tofste muzikanten. Na een tijdje groeide we nog meer en konden we meer interviews doen met fotoshoots erbij. Zo nam ik mijn flitssets mee de trein in naar de Melkweg, Tivoli en nog meer toffe zalen die Nederland bezit.

Een van mijn allereerste artiesten was Canadese electropop zangeres Lights. Samen met Koen van Meijel, die het interview verzorgde kwamen we fijn ruim voor het concert en op tijd aan in de Melkweg. Daar konden we mijn lampen opstellen en testen. Zo heb je genoeg tijd om kennis te maken met de artiest en uit te leggen wat je graag wilt.  Ik weet nog goed hoe zenuwachtig ik was waardoor mijn engels er echt krom uitkwam. Ze had dit gelukkig door en complimenteerde me juist! Zelf vind ik het belangrijk dat de artiest ook tevreden is met de foto. Daardoor laat ik tussendoor de foto’s zien. Stel ik wil bijvoorbeeld dat ze net een paar cm opschuiven.. Amerikanen spreken van inches. ( Dit gebeurde met The Wonder Years. Schatten van mensen ) Zo met de foto laten zien is het vaak meteen duidelijk.

Artiesten

Het is voor de artiesten ook fijn als alles al zo goed mogelijk klaarstaat. Touren is vermoeiend. Concerten vinden ook altijd plaatst in de avond. Doordat ik van te voren al goed voorbereid wat ik voor ogen heb, loopt alles vloeiender. Vaak heb ik ook een plan b. Soms gooit het weer roet in het eten, is er ergens vertraging opgelopen of is een ruimte toch niet beschikbaar. Het kan ook nog zijn dat een artiest het niets vind. Dit heb ik gelukkig nog niet gehad. Alle artiesten reageerde enthousiast met complimenten. Voor Neck Deep reisde ik af naar Amsterdam. Mijn contact persoon vroeg kort van te voren of ik eerder kon komen. Jammer genoeg kon ik maar 1 trein eerder pakken. Al in de trein was ik mijn softbox al in elkaar aan het zetten. Rennend van de tram ontmoette ik ons contactpersoon. Door de haast werd de 2 lampen setting veranderd in een 1 lamp setting. Die flexibiliteit heb je vaak nodig.

Jera On Air

Support your locals is belangrijk voor me. Zo sprak ik met Mike op Jera On Air. Hij was de manager van The Spvrk. Toen ze nieuwe persfoto’s nodig hadden herinnerde Mike ons gesprek. Zo doende stonden ze een paar dagen later in mijn studio!

 

Jera On Air is mijn favoriete festival. Als concert  bezoeker en fotografe. Voor een interview met Sum 41 mocht ik ze fotograferen. Tijdens een hittegolf waarbij de zon vol op iedereen stond. Als er iets is wat ik niet op beeld wou, waren het superharde schaduwen in gezichten. Je bent niet zeker van een schaduw plek. Zo nam ik mijn reportage flitser mee en een paraplu, waarmee ik de hardste schaduwen kon wegflitsen. Moest er zeker hilarisch hebben uitgezien.. Een van mijn langste vrienden met een paraplu zo in de hand. Worth it!

Terug komende bands

Naast Sum 41 had ik ook de poopunk band ROAM weer voor mijn camera. Ze waren een van de allereerste bands die ik zo mocht fotograferen. Zo leuk om de groei van een paar jaar te zien! Net zoals hun groei. Die jammer genoeg gestopt is. Een tijdje terug stonden ze voor hun allerlaatste concert  in Dynamo. Echt een van de tofste poppunk bands om live te fotograferen.

Terug naar support your locals, Another Now had de concert wedstrijd Guts and Glory gewonnen. Wat betekend dat? Een optreden op Jera On Air. Zo boekte ze mij als fotografe.

Another Now

Een samenwerking was geboren. Na Jera volgde nog meer toffe shows. Zo ook in corona tijd. Net voor de tweede lockdown kon ik gelukkig hun concert weer fotograferen. Door al die jaren heen is het fantastisch te zien hoe een band groeit. Nieuwe invloeden, groeiende mensen wat de muziek ook laat groeien. Na het concert in Willem twee in Den Bosch volgde hun release show in De Groene Engel in Oss. Door corona lag het concert leven een tijd stil. Daardoor besloot ik om nieuwe persfoto ook te maken voor Another Now. Het fijne aan mijn locatie set is dat ik hem door de accu op veel plekken gewoon kwijt kan. Super tof om later te zien dat Another Now hem als Tour poster gebruikt heeft. Doordat de lockdown weg is waren support acts ook weer mogelijk. Daarbij leerde ik ook de mannen van Changing Tides kennen die in het voorprogramma stonden. Altijd leuk als je ze later bij andere shows tegen komt en zo contact houd!

 

Dynamo

poppunk band Trash Boat

Door al die jaren concerten te bezoeken en fotograferen werd ik naast Dutchscene ( RIP) vrijwilliger bij Dynamo en Rockportaal. Zo nieuwe mensen leren kennen die ook dol zijn op muziek is altijd leuk meegenomen! Dynamo levert shows van poppunk tot de hardste metalcore. Zo heb ik daar ook nog Trashboat buiten gefotografeerd en For I Am Kind binnen op de trappen. Iets hoger vond ik de perfecte plek voor The Wonder Years. ‘ a couple cm.. uhh inches to the left please. Yes! Perfect. Hold it. Thanks!’

In het voorprogramma van mijn favoriete Poppunk band Knuckle Puck stond de opkomende band Bony Macaroni. Na Another Now wou ik echt weer samenwerken met een band! Ik heb eerder shows van ze gefotografeerd en ook bezocht. Zo kende ik ze al een beetje en hun mij. Rinus van The Spvrk zit ook in Bony Macaroni als ( inval) gitarist. ‘ Oh bericht Stefan maar!’  Zo doende had ik de opdracht binnen. Ik geniet nog steeds na als ik de foto’s zie. Wat een super goede toffe band met echt alleen maar super aardige fijne creatieve mensen. We gaan zeker nog veel meer van Bony Macaroni zien!

Connecties

Doordat een vriendin van me stage manager die avond was mocht ik ook side stage fotograferen bij Hot Mulligan. Ze waren er super enthousiast over. Hun gitarist ook over Bony’s hun soundcheck. Waardeer het echt als artiesten elkaar complimenteren! De hele dag hing er een fijne sfeer die ik zeker terug zie en terug voel op de foto’s.

Dynamo Eindhoven is de zaal waar ik het meeste gefotografeerd heb. Ondanks dat ik super veel daar geleerd heb, en nog steeds doe is het goed om af te wisselen met zalen en locaties. Elk licht is anders, elk podium is anders. Laat staan elke artiest is anders. Blijf fotograferen, blijf genieten van de muziek. Zo blijf je leren!

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

error: Inhoud is beschermd!!