Vorig bericht
De Kektus | Kind & Dier
Volgend bericht
Always

Boeren op een wereld | Het stikstof probleem

ochtend bij de boer stikstof serie
boer henri
koe in melkstal
koe in melkstal
stal schoonspuiten Stikstof serie
hond Molly
aantal kalfjes op een rij in de ochtendzon
boerenleven
kalf Boeren op 1 wereld
stikstof probleem
boer henrie over stikstof Documentaire
koe
Koe Liza voor stikstof serie
molly
molly in trekker Boeren op 1 wereld
informeren
trekker op erf
boer Henri op het erf stikstof serie
Stikstof
Koeienstal Boeren op 1 wereld
Koeienstal van Boer Henrie
Op een regenachtige maandag ochtend rijd ik naar de boerderij van Henrie & Mieke.

In Oirschot zijn ze zeker geen onbekenden. Ze dragen graag hun steentje bij om kinderen te leren over het boerenleven. Zelfs de kalfjes volgen een opleiding! ‘Ja zo leg je het fijn aan kinderen uit. Van peuter tot student. De eerste 2 jaar geven koeien nog geen melk’ vertelt Henrie met een kleine lach op zijn gezicht.

In overall en laarzen, gewapend met mijn camera ga ik de stal in. De koeien kijken me nieuwsgierig aan. Nieuwsgierig kijk ik terug, heel erg benieuwd wat ik vandaag allemaal ga leren!

Dit jaar ben ik al 5 jaar vegetariër. Voor het milieu, voor de dieren en mijn eigen gezondheid. Via kennissen kwam ik in contact met Mieke.  Aan de telefoon hadden we al snel een fijn gesprek. ‘Oh, ik begrijp dat je vegetariër bent’, zegt Mieke die vervolgens ingaat op het stikstof probleem. ‘Het is precies zoals je zegt! Iedereen moet wat inleveren voor de toekomst. 100km/h op de snelweg vind ik al een goed idee’

 

Er is te veel stikstof in Nederland. Daarmee komt kwetsbare natuur onder druk te staan. Daarom is er spoed bij een nieuwe wet.  Stikstof wordt past schadelijk als het zich bindt aan anderen stoffen, zoals waterstof en zuurstof. Deze komen vooral in de lucht door uitstoot van industrie en uitlaatgassen. Waarom veeteelt de grootste vervuiler is? Ammoniak. ammoniak ontstaat als poep en plas bij elkaar komt)

Het Kabinet heeft voor een regionale drempelwaarde gekozen omdat elke provincie anders is. Het nadeel is dat sommige boeren daardoor veel sneller een verandering moeten doen wat misschien juist niet duurzamer is.

De boeren voelen zich ongehoord. Tijdens het schoonmaken van de stalvloer verteld Henri over zijn koeien en het probleem met ammoniak. ‘ De politiek wil niet naar ons luisteren. Ze hebben nu een idee voor een nieuwe vloer. Daarbij komt de poep en plas buiten de stal bij elkaar. Ammoniak verergert het stikstof probleem’

Wil je het hele verhaal lezen? Ga dan naar: https://www.lizavandeven.nl/2020/02/07/boeren-op-een-wereld/

Henri is sowieso iemand die graag in gesprek gaat om dingen beter te maken. Zo stond hij al ooit voor de camera voor ZLTO.

error: Inhoud is beschermd!!