Na mezelf jarenlang geschaamd te hebben voor de vooroordelen over autisme, ben ik klaar met er bang voor zijn. Dat vier opleidingen mij om mijn autisme hebben afgewezen, betekent niet dat ik er niet voor uit mag komen. 2 april is het wereld autisme dag. De dag dat er meer bij stilgestaan mag worden. Opmerkingen als “Je bent meer dan alleen je autisme”, “Je autisme valt best mee” of “Oh, ik ken ook iemand met autisme” zijn niet prettig om te horen. Net als dat ieder persoon anders is, is elke autist dat ook.

Ik wil niet zielig gevonden worden. Door alle vooroordelen die mensen over mij gehad hebben, ben ik juist de persoon geworden die ik nu ben en daar mag ik trots op zijn. Er zijn echter wel dingen die ik wil ophelderen door het delen van mijn ervaring. Dit doe ik door middel van een fotoserie. 

Let op, deze serie is op MIJ, hoe ik ben als persoon en AUTIST gebaseerd. Iedereen is anders. Zo ook, elke autist.

Vooroordeel: Bang voor nieuwe dingen, locaties

Nieuwe dingen zijn spannend en soms een beetje eng tegelijkertijd. Hierbij speelt mijn enthousiasme zijn overmacht. Er is zoveel in de wereld dat ik nog wil zien en wil ontdekken, zoveel nieuwe dingen te leren! Gezonde spanningen winnen het hier van mijn angst. 

Als ik vroeger nooit die stap gemaakt had om naar mijn eerste concert te gaan, dan was mijn hele leven nu totaal anders. Het enige dat me soms kan tegenwerken is overprikkeling op drukke locaties. Bij concerten heb ik de focus door middel van mijn camera. Daardoor scherm ik ongewenste prikkels af. 

Nieuwe opdrachtgevers/klanten vind ik alleen maar leuk! Iedereen is anders. Daardoor leer ik elke dag weer nieuwe dingen. Ik blijf een mensen mens!

 

 

Vooroordeel: Emoties niet kunnen aanvoelen

Ik ben net een spons als het op emoties aankomt, die zuig ik volledig op. Ik zie mijn emoties als mijn kracht. Doordat ik veel prikkels opvang, zie of merk ik aan anderen als ze ergens mee zitten. Doordat ik me in het begin van mijn autisme onderzoeken en hulp niet gehoord voelde, weet ik hoe belangrijk het is als anderen naar je luisteren en er voor je zijn. 

 

Vooroordeel: Anti-sociaal

Dit vind ik een rare. Iedereen heeft op zijn tijd mensen om zich heen nodig, sociale contacten. Vroeger konden mensen mij misschien wel als anti-sociaal zien. Als kind kon ik de prikkels nog niet zo goed filteren als nu, waardoor ik wel eens onder de tafel kroop terwijl er feestjes waren.  Als ik moe ben of gevoelig kost het me soms meer tijd, maar dat betekent niet dat ik anti-sociaal ben. Door internet meetings heb ik geleerd dat ik gehoord mag worden. Mensen die me kennen zouden keihard lachen als ze erachter komen dat mensen dit vooroordeel bij me hebben, zij kennen mij juist als prater!

Vooroordeel: Dingen maar op één manier kunnen zien

“Autisten houden van regelmaat, die doen toch alles hetzelfde met behulp van plaatjes?”

Of ik die plaatjes gehad heb? Ja. Gehad. Iedereen heeft een dagelijks ritme en regelmaat. Dat betekent niet dat ik het niet kan omgooien, of anders kan denken. Sommige dingen zijn voor mij logisch, waar anderen mensen juist erg lang over nadenken. En joh, die tijd die ik nodig heb om me te ‘rebooten’ door iets wat verandert in mijn planning heb ik dan zo weer ingehaald. Daarbij ben ik bij belangrijke dingen vaak erg ruimdenkend. Er leiden meer wegen naar Rome. 

 

Vooroordeel: Aanvallen

Iets dat me altijd boos maakt zijn het wel films die autisten neerzetten als mensen die regelmatig een aanval hebben waarbij ze helemaal flippen. Het betreft altijd een jongen en hij heeft altijd de zwaarste vorm van autisme. Autisme is bij iedereen anders. Waarom? Omdat elke persoon uniek is en ook zo gezien moet worden. Mensen over één kam scheren heeft nooit iets uitgehaald. Deze films zijn niet realistisch en scheppen vaak een verkeerd beeld. Een serie die ik wel goed vind is Atypical, zij laten namelijk zien wat autistische tienerjongen Sam wél kan.

Vooroordeel: Autisme kan veroorzaakt worden door vaccinaties

HOU OP MET ME. 

“Oh, ik ken ook iemand met autisme!”

“Oh, leuk voor je. Jij bent ook niet de eerste Patricia die ik leer kennen. En nu?”

Ik weet nog goed dat ik in groep 7 kwam en de docent tegen mijn moeder zei: Oh dat komt goed! Heb eerder iemand met autisme in de klas gehad.

Die dus totaal anders was. Hoe goed mijn vorige docent met me om ging, hoe slecht deze mij begreep omdat die autisme zoals de vorige had, als geheel zag.

Als je meer wil weten, vraag door! Leer mij kennen. Alleen maar: oh ik ken ook iemand met autisme!..

Daar hebben we niks aan.

 

 

 

‘ Maar je ziet er niet autistisch uit!’

Uh, na al die jaren weet ik nog niet hoe ‘ autisme’ eruit ziet?
Hoor je wel wat je zegt? Het is gewoon een belediging.

 

“Je bent zoveel meer dan alleen je autisme”

Ik heb geen autisme. Ik ben autistisch. Het is geen handtas die je weg kan gooien als dat je uitkomt. Vreselijke dingen trouwens, handtassen. 

Autisme week 2020:

Voor mijn ADD moest ik een tijd Amfexa slikken, maar wat deed dat met mij als autist? lees het hier

Wil je nog meer over autisme te weten komen?

Boektips:

‘ Maar je ziet er niet autistisch uit?’ Bianca toeps. Koop hier. 

Anders gaat ook Elise Cordado. Over ADD en Autisme. Koop hier.

 

13 reacties. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

error: Inhoud is beschermd!!